Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa komisyonundaki görüşmeleri sırasında CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü'nün açıklamayı anımsatarak, ''teklifle ilgili görüşümüz alınmadı'' denildiğini belirtmesi üzerine Ergin, şunları söyledi:
''Hem Yargıtay Başk google ilk sıra çalışması anımız, hem Danıştay Başkanımız, hem de Anayasa Mahkemesi Başkanımıza giderek, pakette yargı ile ilgili öngördüğümüz düzenlemeleri anlattım. Kendisi de (Yargıtay Başkanı) aynen şunu ifade etti: 'Bizim bu konudaki görüşlerimiz Adalet Bakanlığında yazılı olarak vardır. Görüşlerimiz bunlardır.' Ve hatta, 'benim şahsi görüşüm olarak, Bakan olmalı, müsteşar olmamalı' dedi. Ama ikili görüşme olduğu için ben bugüne kadar söylemedim. Benim gidişim de çıkışım da kameralar altında kayıtlıdır. Girişte ve çıkışta hem bana hem Sayın Yargıtay Başkanına soru sormuşlardır. Kendi beyanları var. Dolayısıyla gidip görüşlerini sormuşumdur. Bana da 'bu Kurulun oluşumunda Adalet Bakanı olur ama müsteşar çıksın' demiştir. Bugüne kadar bunu kullanmadım. Ama bu şekildeki bir beyan bizi çok yaralamıştır.''
CHP Mersin milletvekili İsa Gök'ün, HSYK'nın 24 Mart 2010 tarihli açıklamasını anımsatarak, ''görüşlerimiz taslakta hiç dikkate alınmadığı'' ifadesine yer verildiğini belirtmesi üzerine de Ergin, Kurulun taleplerinin önemli bir kısmının teklife yansıdığını söyledi.
Ergin, ''Kurulun bağımsız bütçesi, binası olması, teftişin onlara bağlanması, hakim-savcı açısından ceza işlerinin bağlanması Kurulun talepleri doğrultusunda gerçekleştirilmiş şeylerdir. Kurulun taleplerinin yüzde 100'nün de karşılanması gibi bir şey söz konusu olamayacaktır. Ne Danıştayın, ne Yargıtayın ne de Kurulun önerileri ne de bizim önerilerimiz yüzde yüz gerçekleşmiştir. Biz bir uzlaşı metni olarak getirdik. Aksi halde bizim düşüncelerimiz özellikle Anayasa Mahkemesinde parlamentonun daha çok ağırlığına yer vermeyi öngörmekteydi'' dedi.
Kategori : GÜNCEL