Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin "Cumhurbaşkanı, yargı ile ilgili 3 maddeyi referanduma götürme garantisi versin, pakete destek olalım" önerisine sürpriz bir şekilde yeşil ışık yaktı. Erdoğan, CHP ile yasal zemin olduğu taktirde Anayasa değişikliği konusunda CHP ile nikah kıyıp, teklifine "evet" diyecek.
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın evsahipliğini yapacağı "Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için Washinton'a giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. CHP'nin Anayasa paketi ile ilgili teklifinin hatırlatılması üzerine, "Yasalara uygun olanlara her türlü kolaylaştırıcı yaklaşımla davranırız. Ancak şu an ana muhalefet, Cumhurbaşkanı'nı siyaset minderine çekme gayretinde. 367'yi aşarse paket zaten yasalaşır. Oylamada eğer 330-367 arasında bir rakamda kalınırsa da referandum yolu açılır. Cumhurbaşkanı burada nasıl bir takdir kullanır bilmiyorum. Ancak bu teklifin yasal zemini var mı bilmiyoruz" dedi.
PAKET BÖLÜNEBİLİR
Erdoğan, "Paketin bölünmesi, yani üç maddenin ayrıca referanduma gitmesi söz konusu olabilir mi?" sorusuna da, "Yasal zemini varsa biz varız. Millete götürülecekse biz çekinmeyiz. Ben milletime güveniyorum. Ben arkadaşlarıma, yetkili kurullarıma danışıp karar vereceğim. Ama kişisel olarak karşı değilim" şeklinde karşılık özbek yaşlı refakatçi verdi.
GERGİNLİĞİN SEBEBİ BELLİ
Erdoğan, Almanya ve İtalya'dan yüksek yargı seçimleri ile ilgili örnekler vererek, YARSAV'ın savcı ve hakimleri toplayarak brifingler vereceği haberleri için de, "Kimlerin gerginlik çıkarmak istediği ortadadır" dedi. Anayasa paketinde yüksek yargının nasıl oluşacağını anlatan Erdoğan şöyle konuştu: "Meclis'in yüksek yargının oluşmasında belirli bir gücünün olması lazım... Şu an sadece atanmışların belirlediği bir yargı var. Danıştay, yürütmenin bütün adımlarını kesiyor. Valilerin atamaları bile dönüyor. İtalya'da tamamının belirlenmesinde kürsüdeki hakim ve savcılar söz sahibi. Almanya'da tamamını Federal ve Yerel Meclis'ler atıyor. Biz, Sayışay ve Barolar Birliği'nin adayları arasında elemeyi Meclis yapsın diyoruz. İlk derece kürsü hakimlerini de Yüksek Yargı'nın oluşmasına dahil ediyoruz. Ancak bunlara bile tepki var"
OLMADIK KURALLAR ÇIKIYOR
Paketle Anayasa Mahkemesine hukukçu olmayan üyelerin atanacağı eleştirisine Erdoğan, "Mevcut Başkan da 'hukukçu' değil. İyi de 20-25 yıldır bu sistem işliyor. Oraya atanmış büyükelçiler de var. Onları neden söylemiyorsunuz. Emeklisi, onursalı, vesaire… Şimdiye kadar neredeydiniz? 'Yüksek yargıda personel açığı var' diyorlar. Peki tamam. Şimdiye kadar nasıl atama yapıldıysa yine yapalım diyoruz. Hayır diyorlar. Kamera koyalım diyorlar. Değişik kuralların icat edildiği bir dönem yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
KUTUPLAŞMANIN SEBEBİ CHP
Erdoğan, Yüksek Yargı'da bugünkü kutuplaşma ve gerginliğin tohumunun CHP tarafından atıldığını da dile getirerek, şöyle konuştu: "Bu sözlerinde samimiyseler, dürüstçe göstersinler. Maddeler ortada, muhalefet somut konuşsun. Şu şu AK Partilileştirme hareketi desinler. Ama tek bir örneği yok. Tersine örnekler var. "Kendi mensubum olmayanı atamayacağım da kimi atayacağım" demişlerdir. Yargıyı 'çaycıya' kadar değiştireceğini söyleyen parti varsa, aranıyorsa bu CHP'dir. Bugünkü kamplaşma tohumları o zaman atılmıştır. Gerginlik varsa, kökleri o günlerde yatıyor. O günleri TV programlarında anlatacağız."
ERDOĞAN'DAN SARKOZY'E BÜYÜK
TEKLİF
BALYOZ'U SADECE İZLİYORUM
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...
SARKOZY'E BÜYÜK TEKLİF
İç siyasetin yanı sıra dış politikaya ilişkin de önemli mesajlar veren Erdoğan, Ermenistan'la gelinen süreci şöyle değerlendirdi: "Sarkisyan'a mektup gönderdik. Hafıza kayıtlarımızı dayatmayız. Kimse de bize dayatmasın dedik. İsviçre'de atılan imza neyi gerektiriyorsa, onu yapmaya devam edeceğimizi ifade ettik. Burada önemli olan Minsk Üçlüsü'nün yürüttüğü süreçte yaşanacak gelişmeler. Neticeye gidilsin diye Medvedev'le de Sarkozy ile de Obama ile de onların dışişleri bakanlarıyla da görüştük. Sarkozy'e sınırı açmak bir şey değil. Minsk Üçlüsü görevini yapar, araba ya da trene binip, sınırı seninle birlikte geçeriz teklifinde bulundum."
İNCİRLİK'LE GELİŞMELER OLABİLİR
Erdoğan, Türkiye'deki nükleer başlıkların hatırlatılması üzerine de "Nükleer başlıklar var ama bunlar ABD'ye değil NATO'ya aitler. İncirlik ile ilgili bazı yeni gelişmeler olabilir. Ancak ABD ziyareti gündemimizde böyle bir şey yok. Onların gündeminde varsa bilmiyorum. İncirlik ile ilgili çok ciddi adımlar atıldı zaten. Bizim göreve geldiğimiz zaman ile şu an ki İncirlik'in konumu arasında büyük farklar var" şeklinde konuştu.
BALYOZU SADECE İZLİYORUM
Başbakan soruşturması devam eden Balyoz operasyonunu ile ilgili olarak da değerlendirme yaptı. Süreci sadece izlediğini belirten Erdoğan, "Yargı sürecinin içinde başbakan olarak bulunmam Anayasa'ya aykırı. Ben o konuda ana muhalefet lideri kadar rahat değilim" sözleri ile Baykal'a mesaj yolladı.
KIBRIS'TA MÜZAKERELERE DEVAM
Kıbrıs'taki müzakere sürecini de değerlendiren Erdoğan, "Kıbrıs'ta müzakerelere ara verildi. Seçimden sonra devam edecek. Sayın Talat, garantör sıfatı sebebiyle Türkiye'ye de sorarak, bu süreci yürüttü. Seçimin neticesinde bu takvimin engellenmesi söz konusu olmaz umarım" dedi.
Erdoğan, zirvede İsrail'in nükleer silahlarının gündeme getirilip getirilmeyeceği sorusuna da
"Bizim konuşmamızın içeriğini sadece biz biliriz. Onlarınkini de biz bilmeyiz. Bu konuda yorum yapmam" karşılığını verdi.
Kategori : POLİTİKA